Wallace i Gromit

Infotaula de sèrie de televisióWallace i Gromit
Wallace & Gromit Modifica el valor a Wikidata
Gèneretelecomèdia Modifica el valor a Wikidata
CreadorNick Park Modifica el valor a Wikidata
DirectorNick Park Modifica el valor a Wikidata
ProductorNick Park Modifica el valor a Wikidata
Companyia productoraAardman Animations Modifica el valor a Wikidata
PaísRegne Unit Modifica el valor a Wikidata
Llengua originalanglès Modifica el valor a Wikidata
Canal originalBBC One Modifica el valor a Wikidata
Primer episodi24 desembre 1990 Modifica el valor a Wikidata
Premis
Més informació
Web oficialwallaceandgromit.com Modifica el valor a Wikidata
Nick Park amb les seves creacions.

Wallace i Gromit és una sèrie de comèdia britànica feta amb personatges modelats amb plastilina sobre esquelets de filferro i filmats amb la tècnica d'animació anomenada stop-motion, creada per Nick Park d'Aardman Animations. La sèrie consta de quatre curtmetratges i un llargmetratge, però ha generat nombrosos spin-offs i adaptacions televisives. La sèrie se centra en Wallace, un inventor bondadós, excèntric i amant del formatge; junt amb Gromit, un petit gos antropomòrfic silenciós, però lleial i intel·ligent. El primer curtmetratge, A Grand Day Out, es va acabar i es va fer públic l'any 1989. Wallace va ser originalment interpretat per l'actor Peter Sallis i més tard per Ben Whitehead. El Gromit és en gran part silenciós i es comunica només a través d'expressions facials i llenguatge corporal.[1]

Degut a la seva gran popularitat, els personatges han estat descrits com a icones culturals internacionals tant de la cultura britànica moderna con del poble britànic en general. BBC News s'ha referit a ells com "algunes de les estrelles més conegudes i estimades del Regne Unit".[2] Icons també s'ha referit a ells, dient que "han fet més per millorar la imatge dels anglesos a tot el món que qualsevol ambaixador designat oficialment".[3] Tot i que la sèrie no està ambientada a cap ciutat en particular, Park ha insinuat que es va inspirar en el Wigan dels anys 50, al nord d'Anglaterra. L'accent del Wallace prové de "Holme Valley" West Yorkshire. Al Wallace li agrada el formatge de Wensleydale (North Yorkshire).

Les seves pel·lícules han rebut elogis per part de la crítica, amb els tres primers curtmetratges: A Grand Day Out (1989), The Wrong Trousers (1993) i A Close Shave (1995); tots retransmesos als Estats Units pel PBS (Public Broadcasting Service). El llargmetratge The Curse of the Were-Rabbit (2005) va rebre també un reconeixement similar i és la segona pel·lícula animada amb stop-motion amb major recaudació de la història, només superada per Chicken Run: Evasió a la granja, una altra creació de Park. També van guanyar el premi Peabody l'any 1995.[4]

Els personatges de Wallace i Gromit encapçalen la recaudació de fons per a dues organitzacions benèfiques per nens: Wallace & Gromit's Children's Foundation, que recolza als hospitals per a nens de Regne Unit; i Wallace and Gromit's Gran Appeal, l'organització benèfica del Bristol Children's Hospital a Bristol, Anglaterra.

  1. «Gromit Speaks» (en anglès). [Consulta: 21 novembre 2020].
  2. «Wallace and Gromit's cracking careers» (en anglès). Ian Youngs (BBC News), 10-10-2005. [Consulta: 21 novembre 2020].
  3. «Wallace and Gromit nominations» (en anglès). WaybackMachine. Arxivat de l'original el 2009-01-01. [Consulta: 21 novembre 2020].
  4. «Peabody Award» (en anglès). [Consulta: 21 novembre 2020].

Developed by StudentB